duminică, 1 februarie 2009

Alaptatul si diversificarea

Sunt foarte fericita ca am scapat de grimasa din poze.


prima lingurita

delicioasa !

Maria are 1 an si 3 luni si este inca alaptata, mancarea solida reprezinta prin comparatie un procent destul de mic. Am avut noroc, am fost inconjurata de persoane care au privit impresionate lucrul asta, bineinteles ca au fost si incidentele de rigoare, dar si astea m-au ajutat sa-mi clarific unele sentimente contradictorii, sa fiu mai sigura pe mine. Este recomandat si normal sa alaptezi pana la 2 ani (conform cu Organizatia Mondiala a Sanatatii), iar in cercurile de Attachement Parenting alaptatul pana la 3-4 ani este des intalnit.

Scriu acum pentru mamicile care au trecut sau trec prin ceva asemanator. La noi alaptatul exclusiv nu s-a terminat la 6 luni, diversificarea nu a mers ca pe roate (nici pe departe !). Citind, mi-am dat seama ca situatia este normala: un copil alaptat nu va manca la fel ca ceilalti, o parte a nutrientilor sunt asigurati de laptele matern.

Kellymom ofera informatii despre alaptatul peste 1 an:

* In al doilea an (lunile 12-23), 448 mL de lapte de mama asigura:
o 29% din necesarul de energie
o 43% din necesarul de proteine
o 36% din necesarul de calciu
o 75% din necesarul de vitamina A
o 76% din necesarul de acid folic
o 94% din necesarul de vitamina B12
o 60% din necesarul de vitamina C

Tot kellymom spune ca este normal pentru copii ca pana la 18 luni partea cea mai importanta a dietei sa fie formata din lapte. Exemplul unei cresteri naturale a aportului de alimente solide in alimentatie ar fi de 25% la 1 an, 50% la 18 luni si 80% la 2 ani.
Mi-a placut si m-a inspirat ce a spus Dr. Sears (API) "parintii nu ar trebui sa se simta responsabili pentru fiecare masa a copilului. Nu trebuie sa-si faca griji daca acesta mananca sau cat mananca. Responsabilitatea parintilor este sa cumpere mancarea potrivita (sanatoasa), sa o prepare cat mai bine si sanatos si sa o serveasca/ofere creativ. Restul depinde de copil."

Mesele noastre au inceput sa prinda un oarecare contur abia de o luna, incercam sa le facem cat mai placute, sa ne simtim bine, ii ofer variante si invat ca e un copil caruia ii place diversitatea, independenta, care ne iubeste si ne ia ca model.

Alaptatul continua sa fie normal si important dpdv nutritional, imunologic si emotional dupa varsta de 1 an.

Mai multe informatii gasiti aici:
http://www.littlestomaks.com
http://www.kellymom.com
http://www.attachmentparenting.org

3 comentarii:

  1. Imi vine sa rad cand imi aduc aminte cu cata nerabdare am asteptat diversificarea, ma si vedeam pregatind cu drag mancaruri nutritive si sanatoase si ea savurandu-le cu pofta. Plus planurile, sa incep cu legumele, ca nu cumva sa le refuze daca se obisnuieste cu fructele, sa nu ii dau cereale, sa ii bag carnita cat mai repede.... Surpriza, a refuzat si legumele si carnita si cerealele si fructele...asa ca a trebuit sa inchid cartile si sa merg in ritmul ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, am ales cu atata grija leguma perfecta cu care sa incepem diversificarea ! Ei, eu sunt foarte fericita ca am scapat de grimasa din primele poze. In ceea ce priveste cerealele ma si vedeam oprind-o dupa cateva lingurite, pentru ca mancase prea mult din restul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am studiat zeci de scheme de diversificare, le-am combinat pana am ajuns la ce credeam eu ca ii va place Evei, care a mancat ceea ce a vrut, cat a vrut si cum a vrut ea. La al doilea copil voi fi foarte relaxata

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...